lauantai 13. tammikuuta 2018

Mongolialaiset sormuksetMongolian hääsormuksisa on symboliikkaa, joka on mieleeni. Yllä on kuninkaan rannerenkaat, joita nainen pitää. Alla oleva sormus taas on kuningattaren rattaiden renkaat, joita mies pitää. Molemmat symboloivat iäsyyttä, sillä kuvio ei lopu. Sormuksiin löytyy monia muitakin selityksiä, mutta jokainen niistä pitää kiinni siitä, että nainen kantaa miehen tunnuksia ja mies naisen.

Nykyään perinteisin tunnuksin olevia sormuksia ei näy kovin paljon. Täälläkin halutaan olla muodikkaita ja nykyaikaisia. Sormukset eivät poikkea mielestäni millään tavoin Suomessa oleviin. Ja juttuhan on niin, että jos niitä sormuksia ylipäänsä vaihdetaan. 

Mongolialainen ystäväni kertoi, kuinka yksi elämäntarina on monille tuttu. Maalla ollaan lapsesta asti saman kylän poikien ja tyttöjen kanssa. Koulussa samalla luokalla ja teininä ihastutaan samoihin tyyppeihin. Rahattomuuden vuoksi teiniparit muuttavat nopeasti yhteen ja perustavat perheen. Heillä ei ole mahdollisuutta jatkokouluttaa itseään. Mikäs siinä, loppu voi olla hyväkin. 

Harmi vain, että tilastot kertovat muuta. Erolukemat ovat huikeat. Ystäväni uumoili, että yksi syy eroihin on nuoret nuoripari asuu vanhempiensa kanssa samassa jurtassa -tai ylipäänsä liian lähellä. Täällä on tapana antaa sukulaisille, mitä he pyytävät. Ei haittaa, vaikka itse kärsii siitä. Yhden nuorenparilta vanhemmat halusivat heidän kaikki rahat. Joka kuukausi oli vastassa sama tilanne. Sitä kesti siihen pisteeseen asti, että nuoripari erosi. Kaikkea siis tapahtuu ja nämä kertomukset ovat vain yhdeltä kantilta katsottuna. 

Takaisin sormuksiin! Minä innostuin sormuksien ikuisuus-symboliikasta ja tekaisin sukat DROPS Desing mallilla. Samalla sain kulutettua Gjestal Maija -langan jämiä, joista en muuten keksinyt mitään. Ohjeen seuranta jäi jossain kohdassa pois niin, että tuli tehtyä omia sovelluksia. Mulla malli on ihana. Kuin ketju ikuisuus-symboleja!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kesähaalari

Kevään Suuri käsityö lehdessä oli kesähaalarin ohje puuvillakankaalle. Kokeilin itse trikoosta ilman vuorikangasta. Hyvin onnist...