lauantai 20. tammikuuta 2018

Talvifestivaalit

 
Tänään oli juhlahumua Ih Tamir joella, kun paikalliset olivat laittaneet parhaansa päälle! Harva oli normaaleissa toppatamineissa, sillä nämä festivaalit olivat ehdottomasti myös deelien juhlaa. Koko täällä oloaikanani olen katsellut vähän sillä silmällä paikallisten värimakua deeleissä ja paikallisissa asusteissa. Välistä tuntuu, että väriharmoniaa ei ole. Tärkeintä on saada mahdollisimman kirkkaita ja prameita kankaita yhteen. Tänään tärkeää oli se, että oli näyttävät karvakengät ja tuuheat karvalakit.

Jäähän oli tehty avanto juomaveden lämmittämiseen -näin luulen. Oli kaunista katsoa, kun joki virtasi aika vilkkaana. Kovat yöpakkaset ovat virrasta huolimatta saaneet tehtyä paksun jääkerroksen. Mies kävi eilen kalassa ja kokeili metrin pituisella kairalla tehdä reikää. Paikka paikoin se ei onnistunut, koska jää oli niin paksu!

Hauskinta oli katsoa aikuisten ilakointia. Suuri yleisösuosikki oli köydenveto. Sen toisessa päässä ei ollut toista ryhmää vaan paikalle oli tehty puupölkky, jossa köysi oli kiinni. Vetäjäporukka istui jonossa ja lähtömerkistä alkoivat hilaamaan itseään kohti tolppaa. Ajanotto loppui, kun viimeinenkin vetäjä oli koskettanut tolppaa. Kyllä oli hauskaa seurattavaa!

Alueella oli ollut lumenveistoa. Me näimme vain valmiita tekeleitä; kamelin, jakin, leijonan, kalan ja taisi siellä norsukin olla. Aika eksoottista, vai mitä. Oli siellä tietekin muitakin mongolialaisuuteen liittyviä tapahtumia: Luuneppailu jäällä, parkkipaikkojen painit ja pienoiskiväärillä tarkka-ammuntaa.

Luistelu on vielä aika vierasta. Pääkaupungista voi ostaa luistimet, mutta ne ovat paikallisille liian kalliit. Alla olevassa kuvassa mies oli saanut kaveriltaan lainaan luistimet. Hänen menostaan sai päivän parhaimmat naurut! Vauhtia piti olla, vaikka taitoja ei vielä ollutkaan. Hän oli kuin pyryharakka lentoon lähdössä!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kesähaalari

Kevään Suuri käsityö lehdessä oli kesähaalarin ohje puuvillakankaalle. Kokeilin itse trikoosta ilman vuorikangasta. Hyvin onnist...